Screentryck
Screentryck innebär att man genom fin duk trycker färg direkt på textilen.
Screentryck är billigast, enklast och hållbarast om det handlar om en produktion av ett tryck. Läs mer om screentryck hos oss
Screentryckta Transfertryck
I vissa fall, exempelvis på kepor, fickor etc. kan det vara svårt att sätta ett screentryck direkt, då gör vi ett Transfertryck genom att screentrycka spegelvänt på speciellt papper och sedan värmer fast det på textilen. Utseendemässigt så blir oftast den typen av transfers blankare, tunnare och plastigare än ett direkt screentryck. En fördel med transfers är att trycken kan sparas och tryckas på kläder efterhand. Hos oss kan du köpa tryckta transfers om du är ägare av en egen transferpress. (Pris = prisräknare + transferpapper)
Skuren Transfer
Förutom de här två metoderna, så kan man skära i olika typer av material får att få fram transfertryck. Detta gör vi om det handlar om små upplagor. (under 10 st) Väldigt lämpligt om man ex. vill ha namn på plagg. Orginalen måste vara vektoriserade.
Digitaltryck
Digitaltryck är en kombination av konturskuren transfer och vanlig utskrift på vinyl. Lämpligt för flerfärgade detaljerade transfers i liten upplaga. (som skuren transfer)
Sublimeringstryck
Vid 160 grader är det möjligt att pressa in färg i polyestermaterial (vit polyester) Orginalen gör vi i speciell skrivare. Förutom att tekniken används när man gör Backdrops och flaggor, så är den också perfekt för att på ett billigt sätt få fullfärgstryck på ”Mesh keporna” med vit front. Och visst, vill du ha en musmatta eller ett ljust fullfunktionsplagg, så görs även dessa på samma sätt.
Screentryck
Screentryck är en mer än 1000 årig verksamhet i syfte att kunna massproducera texter och bilder. Tekniken är idag i princip densamma trots digital utveckling. Det är viktigt att tänka på att det är ett hantverk och att screentryckaren med datorns hjälp "målar" av designen med ett begränsat antal färger, ofta enbart 3-8 st.
Ett rastrerat screentryck med olika färgnyanser, gradienter etc kommer aldrig att bli exakt som bilden i datorn eller bilden från ett offsettryck. Det betyder inte att det är ett "feltryck", utan att tekniken är så begränsad.
Sen kan man alltid diskutera om färgsepareraren gör bra val eller ej, men för att du som beställare skall få en vara som du vill, kan du köpa både provtryck och fotoprov på ditt tryck innan produktion startar.
I likhet med allt annat konstnärligt hantverk, som målning, stenhuggeri, tatuering etc, så finns begränsningar och man måste i samtliga dessa fall utgå från tekniken när man skapar design.
Att tänka på inför designen
Screentryck innebär begränsningar i antal färger och att skapa nyanser av samma färg. Med ett screentryck måste man ofta trycka varje färg och kanske även varje nyans för sig. Man kan rastrera och lägga vissa färger bredvid andra för att lura ögat, men det är kraftigt begränsat. Vi har upp till 10 färger att spela på och på mörk botten måste man alltid avsätta en bottenfärg för att få distinkta färger.
Desto mer kontrast en design har, desto bättre förutsättning för ett snyggt tryck.
Desto grövre linjer och detaljer, desto bättre förutsättning för ett bra tryck.
(Enligt t-shirttryckarnas grundbok ska ett tryck se bäst ut på ca 3 meter, det är oftast där det vanligtvis beskådas från)
Undvik Photoshop filter och effekter. De funkar sällan bra i screentryck, typ embossing, skuggor av alla de slag. Däremot samma effekter ritade funkar oftast utmärkt.
Alla färgseparationer gör vi själva vanligtvis. Detta ingår i tryckpriset.
Vi rastrerar vanliga tryck i 48 eller 55 lpi.
Skicka filer i 300 dpi skala 1:1, (pixelbaserad) helst jpg eller tif om du vill lämna in en ren bildfil. Photoshopfiler kan skickas i undantagsfall, då i ett lager om inget annat är överenskommet.
Skicka aldrig photoshop-filer med filter aktiverade, det ska vara rena bildlager.
Filen ska vara i RGB, Gråskala eller bitmap. CMYK filer skickas endast då CMYK tryck skall göras och då med profil Europe ISO coated. Sen bearbetar vi CMYK profilen för att optimeras för screen tryck, men det är inget som kunden ansvarar för.
Designens bakgrund ska vara transparent eller i samma färg som t-shirten. (Kan också vara i annan kontrastfärg om ex väldigt mörka tryck ska göras på mörk botten. Det kan vara lättare att fånga det som ska tryckas då)
EPS 3.0/EPS för CS (vektor) filer fungerar också utmärkt.
Undvik pdf eller ai-filer om du inte är helt säker på hur dessa ska göras. De kan ändra utseende när man öppnar dem i annan dator.
Vi jobbar i princip enbart i Photoshop CS2, så det är där vi vill öppna alla filerna.
Vi förutsätter alltid att material som inkommer till oss som beställning är genomtänkt av designern och i direkt tryckbart skick. Det är inte vår roll att granska, kommentera eller ifrågasätta. (Om man inte ber om våra synpunkter)
Alla exakta färgnyanser anges i pantone. Utelämnas dessa innebär det att ni överlåter detta till oss att fatta beslut om.
Ange alltid tryckstorlek och tryckplacering i centimeter. Utelämnas detta innebär det att ni överlåter detta till oss att fatta beslut om. Bifoga gärna skiss, den är vägledande, men ersätter inte kraven på centimetermått eller att ange exakta färgnyanser i pantone.
är du intresserad av speciell tryckteknik så fråga innan. Vi gör vanligtvis plastisoltryck och ibland vattenbaserat om inget annat är överenskommet.
Tekniker och termer
Fyrfärgstryck ?
Screentryck ska normalt inte jämföras med CMYK tryck på vit botten.
(färgtryck som görs på vitt papper)
CMYK tryck består av 4 färger som blandas. Dessa färger är transparenta.
När vi screentrycker, så använder vi oss normalt av färger som inte är högtäckande. Detta för att möjliggöra ljusa tryck på mörka textiler och för att få distinkta färger. Ett resultat av det är tryckfärgerna ofta blir hårdare än man kan få fram med CMYK. (mer kontrast)
Det kan vara svårt att avgöra hur många färger en design behöver göras i och det kan skilja mellan tryckeri och tryckeri. För att vi ska kunna avgöra det med säkerhet, behöver vi få in ett original som vi kan testseparera. Små giffisar funkar inte alltid så bra för det.
För dig som vill trycka motiv med många nyanser, rastertryck (även kallad simulerad CMYK)
När vi ska trycka rastertryck, motiv med många nyanser, så har vi som utgångsläge att så långt det är möjligt återge det motivet kunden lämnat in. (Vi lägger hellre till små färgnyanser som kan behövas än drar ifrån)
Vi vill poängtera att ett motiv på en bildskärm i 32 miljoner färger, 1200 dpi kan aldrig bli detsamma med 55 punkters raster och en "handfull" antal nyanser att spela med.
Som regel trycks ett rastermotiv i minst 6 färger.
Många motiv kan man dessutom slå samman vissa kulörer för att få ner antalet färger och därmed produktionspriset. MEN det är alltid en balans hur mycket man kan pruta i ett motiv utan att det påverkar slutresultatet för mycket. Vi tar oss rätten att göra det vi tycker är bäst med din design om inget annat är överenskommet.
Som kund kan du begära ett fotoprov för 100 kronor och utifrån det bestämma om motivet behöver fler kulörer/nyanser.
För dig som vill ha flera färger, men distinkta färgfält (spot color)
Rastertryck trycks oftast "vått i vått", man torkar inte färgerna innan man lägger på nästa. Detta är en del av hela poängen med den tekniken för att få ett brett nyansfält. Svårigheterna är att få exakta pantone nyanser.
Att separera ur varje färg för sig och trycka denna utifrån exakta Phantone nummer ger en mer exakt färg, men blir på bekostnad av nyanser. (Cartoon liknade bilder) Trycken tenderar också att bli plastigare.
CMYK tryck
Vissa tryck fungerar utmärkt i CMYK (processfärg)
Detta gäller främst "mjukare" fullfärgstryck där behov av hårda kontraster saknas.
CMYK är aningen genomskinligt, vilket gör att trycket är softare än med med Raster eller Spot. CMYK ger en större möjlighet till nyansering i ett motiv.
CMYK tryck görs på vit botten, men funkar också ok på andra ljusa textiler. Man kan också lägga någon "spot" kulör för att lyfta motivet, (ge kontrasten) exempelvis ett bandnamn tillsammans med ett fotomotiv i CMYK.
Nackdelen är bristen på distinkthet/brillians, en design kan upplevas blaskig i jämförelse med spot och raster tryck.
Specialfärger
Vi har en hel del med specialfärger, maila och fråga. Fler av dem tar vi inget extra för att använda om det inte handlar om väldigt stor färgåtgång.
Discharge - Blekningsfärg (typ klorin), tar ur pigment ur plagget, fungerar på Gildan och Fruit, TS och Hood m.m.
Cool populär effekt. Man kan också blanda pigment i dischargen och få snygga färger. Discharge ger extremt god detaljrikedom och är perfekt för tryck som ska se lite slitna ut. Discharge är också perfekt att använda för stora vita tryck, då det inte är någon färg i egentlig mening, utan bara en blekning. Man slipper att ha en massa gummi på magen, som ett vanligt tryck innebär.
Notera bara att det handlar om blekning och inte ett färgtryck om man inte pigmenterar. Vitt blir aldrig 100% vitt.
Vattenbas - En vattenbaserad färg som möjliggör att man kan stryka på plagget. (direkt på trycket) Bra på skjortor. Ger en matt, soft känsla och ingen plasthinna.
Fungerar bara med mörka tryck på ljust. Man kan också kombinera med discharge för att få ljusa tryck på mörkt, men färghanteringen är svajjig, så exakta färger går inte. Men det blir oftast riktigt coola tryck.
Glitterfärger - Finns i alla möjliga nyanser, med allt från små till stora glitterflakes. (svart glitter är ett tips)
Puff färger - Sk. svällfärg. Trycket puffar upp från tröjan. Snyggt att göra detaljer i ett motiv med detta. (dock ej mindre detaljer)
Glow in the Dark - Självlysande färg.
Burn Out - Liknar discharge, men fungerar bara på speciella plagg som innehåller både polyester och bomull. Burn outen bränner bomullen.
Holografisk färg - Färg som skimrar i ljus (ändrar nyans)
Transparent gelé - En genomskinlig färg som ger en blank hinna. Snygg effekt. (Många vill att vi ska trycka svart färg på svart TS, det här blir samma sak fast snyggare.
Foil - En metallisk hel blank folie som man värmer fast på plagget på screenat lim. Kostar multum i material och tar väldigt lång tid att få dit. (=dyrt)
Det finns mer. Ser du något coolt någonstans så maila och fråga.